петък, 21 юли 2017 г.

Pinot si vzal pri ľadovci žltý dres. Skvele si viedol aj český mladík Hirt

Pre dvadsaťštyriročného mladíka, ktorý ešte vlani pretekal za český tím Etixx (farmu Quick Stepu), ide o životný úspech na podnikoch kategórie World Tour a zároveň tiež o určitú "náplasť" po absencii na Gire, kam ho jeho druhodivizní poľská stajňa nenominoval .

Ešte tri kilometre pred cieľom patril Hirt na ťažkom stúpaní na métu 2689 metrov do šesťčlennej party, prenasledujúci vedúceho Rakúšana Denifla. Šliapal tu spoločne s vrchařskými matadorov Pinotom, Pozzovivem, Thomasom, Špilakem a López.

Zo skupinky favoritov už tou dobou odpadli takí borci ako Majka, Henao, Chávez, Gesink či Fuglsang, ale oranžový dres slovenského cyklistu tu stále žiaril.Komentátor švajčiarskej televízie SRF aj preto pripomínal Hirtovy mi nuloročné úspechy na menších európskych podnikoch, napríklad tretiu priečku Okolo Alsaska.

Úvod tohtoročnej sezóny bol v jeho podaní skôr rozpačitý, snáď aj preto, že si ešte len zvykal na novú stajňa a iný štýl pretekanie na najprestížnejších podnikoch. Teraz ale ukázal, aký vrchársku talent v ňom drieme.

Až ďalšie akcelerácie skupinky, ktorú blízkosti söldenských snehových polí vyprovokovali Slovinec Špilak a neskoršie víťaz Pinot, bola nad Hirtovy sily. Naďalej však srdnato bojoval a držal pozíciu v prvej desiatke.

Stefan Denifl zo stajne IAM tou dobou ešte zostával na čele pretekov, čoby posledný "preživší" z osmičky pôvodných utečencov.Iba 1400 metrov pred cieľom však okolo neho preletel Pinot a potom aj ďalšie jazdci.

A už tu bol záver zdanlivo nekonečné 237kilometrové etapy, vrcholiaci v najvyššom bode, kam sa pelotón v histórii závodu Okolo Švajčiarska vy šplhal.

Pinot na posledných stovkách metrov navyšoval svoj náskok a na páske mal líder stajne FDJ k dobru 34 sekúnd pred Talianom Pozzovivem, smutným hrdinom tohtoročného Gira. Po nich dorazili do cieľa Špilak, Lopéz, Thomas, Fuglsang a so stratou 1:18 minúty Hirt, ktorý stihol predstihnúť umdlévajícího Denifla.

Tom Dumoulin z Giant, idúci v žltom trikote, zaostal na 10. mieste o 1:37 minúty a "odovzdal" tak svoj výsostný dres pinot.Francúz teraz vedie o 47 sekúnd pred Geraint Thomasom z tímu Sky.


Няма коментари:

Публикуване на коментар